fbpx
Besplatnu isporuku možete ostvariti za svaku kupovinu u iznosu preko 5,000rsd
Početna » Supermama magazin » Tipovi majčinog mleka

Tipovi majčinog mleka

Vrlo dobro se sećam kada je meni krenulo mleko u porodilištu, zvala sam mamu i naglas vikala, krenulo je, krenulo jeeeee. Sestra je došla da me opomene da ne vičem, jer druge mame odmaraju. Malo je reči da sam bila jako srećna.

Upoznaćemo te sa osnovnim tipovima mleka. Naravno, ako ti je bilo šta sumnjivo, izgleda čudno ili tvoje mleko ima neobičnu boju, mada se to zaista retko dešava, konsultuj se sa lekarom ili laktacijskom sestrom.

Tvoje mleko stiže u tri faze. Priroda je to smislila, veoma pametno, za svaki uzrast tvoje bebe, čineći je tako savršenom hranom od prvog dana:

Kolostrum: Kada se porodiš, mleka još uvek nema. Gusta, žućkasta (iako ponekad bistra) tečnost koju proizvodiš je kolostrum, to je ista tečnost koja je curkala iz tvojih grudi tokom trudnoće. Kolostrum je vitalna mešavina proteina, vitamina i minerala koja štiti od štetnih bakterija i virusa, a neka istraživanja kažu i da čak stimulišu bebu da proizvodi antitela. Takođe oblaže unutrašnjost bebinih creva, štiteći njen nezreli imunološki sistem i štiteći je od alergija i probavnih smetnji. Osim toga, podstiče bebino prvo pražnjenje creva i smanjuje rizik od žutice. Verovatno ćeš imati jako malo kolostruma, ali bebi neće ni trebati više od nekoliko kašičica ovog “tečnog zlata”; po svakom obroku prvih nekoliko dana. Redovno sisanje od početka pomoći će stimulisanju tvog tela i tvojih grudi da proizvede sledeću fazu mleka u roku od samo nekoliko dana.

Prelazno mleko: Sledeće na švedskom stolu je prelazno mleko, koje tvoje grudi “poslužuju” između kolostruma i zrelog mleka, obično oko trećeg ili četvrtog dana. Podseća na mleko pomešano sa sokom od pomorandže, žućkasto je – ali srećom puno je boljeg ukusa za tvoju bebu. Sadrži niže nivoe imunoglobulina i proteina od kolostruma, ali ima više laktoze, masti i kalorija. I ne brini ako ti se ne čini da proizvodiš puno mleka – bebin želudac je veličine badema, pa i ne može da primi veće količine.

Zrelo mleko: Dolazi između 10og dana i dve nedelje nakon porođaja, zrelo mleko je tanko i belo, iako ponekad blago plavkasto. Iako izgleda kao vodenasto obrano mleko, prepuno je svih masnoća i drugih hranjivih sastojaka koje su potrebne bebama koje rastu.

Samo napred!

logo-footer
Pridružite se Supermama online zajednici! Čekaju vas saveti, trikovi, recepti i podrška na čarobnom putu odgajanja beba i dece. Tagujte nas da se zajedno divimo majčinstvu uz Supermamu!
Prijavite se na newsletter