fbpx
Besplatnu isporuku možete ostvariti za svaku kupovinu u iznosu preko 5,000rsd
Početna » Supermama magazin » Dojenje – kako da znaš da li tvoja beba dobija dovoljno mleka

Dojenje – kako da znaš da li tvoja beba dobija dovoljno mleka

Mnoge nove mame se brinu da beba ne jede dovoljno. To se desilo svim mamama u nekom trenutku. Tvoje grudi ipak nisu kalibrisane spolja, tako da ne znaš koliko mleka proizvodiš, a beba sisa. Ako si zabrinuta, nekoliko pokazatelja ti može pomoći da proveriš stanje zasićenosti:

Raspoloženje: Ako se tvoja beba čini srećnom i zadovoljnom nakon većine podoja, velika je verovatnoća da je to jedna zadovoljna mušterija i da dobija dovoljno mleka. Ako plače i izgleda nemirno ili grčevito sisa svoje prste nakon punog podoja, možda je još uvek gladna (iako to mogu biti i znakovi gasova ili grčića).

Prljave pelene: Pažljivo broj. Nakon 3 ili 4 dana, tvoja beba treba da ima najmanje 6, a čak i do 12 prljavih pelena, i to sa prozirnim do vrlo  bledo žutom mokraćom i najmanje tri ili četiri meke, žute kake. Ovo sve važi za period od 24 sata u početku. Prvih nekoliko nedelja dobro je voditi čak i evidenciju o učestalosti dojenja i prljavim pelenama, koje možeš poneti i kod pedijatra kada idete na redovnu kontrolu. A veruj nam, kasnije, kada beba poraste, gledaćeš kaku više nego ijedan drugi parametar detetovog zdravlja 🙂

Težina: Beba bi trebala da dobija na težini svaku nedelju počev od druge nedelje, pa nadalje; iako težina varira od starosti bebe, ali i drugim činiocima. Nije isto da li je beba rođena kao nedonošče ili sa 3.5kg, te će i težina varirati za ove dve bebe na nedeljnom nivou. Tvoj pedijatar će te svakako obavestiti o tome da li je rast tvoje bebe na pravom putu. Kažu da bi beba trebalo da duplira svoju težinu sa rođenja sa navršenih 6 meseci, a da ima troduplu težinu sa navršenih godinu dana. Ali, sve je to individualno, i zaista zavisi od bebe do bebe, i tebi treba da bude okvir, ali ne i da se slepo držiš ovih podataka.

logo-footer
Pridružite se Supermama online zajednici! Čekaju vas saveti, trikovi, recepti i podrška na čarobnom putu odgajanja beba i dece. Tagujte nas da se zajedno divimo majčinstvu uz Supermamu!
Prijavite se na newsletter