fbpx
Besplatnu isporuku možete ostvariti za svaku kupovinu u iznosu preko 5,000rsd
Početna » Supermama magazin » Dojenje – kako da staviš bebu na grudi

Dojenje – kako da staviš bebu na grudi

U početku će ti sigurno trebati dosta pokušaja da bebu dovedeš u pravi položaj – ali nastavi da pokušavaš, važno je da pokušavaš i da se smestite oboje tako da vam bude prijatno.

Prvo, bitno je da znaš da se namestiš, jer neudoban i nepravilan položaj je najčešći uzrok nelagode u grudima. Bebina usta trebaju da pokriju i bradavicu i areolu, tako da jezik i usne masiraju mleko iz mlečnih žlezda. Sisanje samo bradavice ne samo da će ostaviti tvoju bebu gladnom, jer žlezde koje izlučuju mleko neće biti stisnute, već će i tvoje bradavice biti bolne i napraviće se ragade. Evo kako da znaš da li si se dobro namestila:

Drži bebu okrenutu prema grudima, sa prednjim delom tela okrenutim prema tvom, stomak na stomak. Glava bi trebala da bude blago uzdignuta u odnosu na ostatak tela, a ne u ravni sa telom, kako bi bebi olakšala gutanje mleka. Gravitacija!

Zagolicaj bebinu usnu bradavicom kako bi je podstakla da otvori usta vrlo široko, kao da zeva. Ako ipak ne otvara usta, pokušaj da nakapaš par kapi kolostruma, a kasnije i mleko, na usne.

Ako beba okreće glavu, nežno lupnite bebin obraz sa strane koja vam je najbliža sa bradavicom. Jednostavan, urođen, refleks će je naterati da se okrene prema tvojim grudima.

Namesti bebu napred prema grudima kad joj se usta širom otvore. Nemoj se naginjati i gurati grudi u bebina usta – pusti da beba preuzme inicijativu. Drži grudi dok se beba čvrsto ne uhvati i ne krene dobro da sisa.

Znaćeš da imaš pravi položaj kada ti bebina brada i vrh nosa dodiruju grudi. Bebine usne će biti ispupčene, recimo kao riblje usne, a ne uvučene. Proveri da li je jezik “prilepljen” uz donju usnu, onda ćeš znati da je to to. Takođe proveri da li beba ne sisa svoju donju usnu ili jezik – bebe će sisati bilo šta.

Pripazi na sisanje – to jest, ide li kolostrum ili mleko iz dojke, a ne samo sisanje radi sisanja ili gnječenje bradavice. Ako beba sisa, videćeš snažno i stabilno povlačenje i gutanje mleka. Takođe, primetićeš ritmičko kretanje u bebinom obrazu, vilici i uvetu. Kad ti mleko dođe, slušaj zvuk gutanja. Znaćeš da beba nije pravilno postavljena ako čuješ zvukove kliktanja, znači da guta vazduh, a ne mleko.

Ako beba ima problem sa sisanjem, onda pažljivo prekini sisanje nežnim umetanjem čistog prsta u ugao bebinih usta ili pritiskom na dojku blizu usta. Zatim iznova započni golicanje usana i pusti je da se ponovno pravilno zakači, sa bradavicom i areolom u ustima.

logo-footer
Pridružite se Supermama online zajednici! Čekaju vas saveti, trikovi, recepti i podrška na čarobnom putu odgajanja beba i dece. Tagujte nas da se zajedno divimo majčinstvu uz Supermamu!
Prijavite se na newsletter