fbpx
Besplatnu isporuku možete ostvariti za svaku kupovinu u iznosu preko 5,000rsd
Početna » Supermama magazin » Dojenje dok si u porodilištu

Dojenje dok si u porodilištu

Znamo da si nestrpljiva, zato nastavljamo sa najvažnijim savetima koji ti mogu biti od koristi. Evo šta sve treba da znaš kada ste još uvek u porodilištu

Kreni odmah sa dojenjem. Bebe se rađaju spremne za dojenje i pokazuju dodatnu želju za sisanjem tokom prva dva sata nakon rođenja;refleks sisanja je najmoćniji oko 30 do 60 minuta nakon rođenja. Zato planiraj da podojiš bebu što je pre moguće, ako je moguće. Ali nemoj da očajavaš ako se to ipak ne dogodi odmah – samo nadoknadi čim bude moguće.

Moraš da poradiš sa osobljem porodilišta, strpljivo. Znaš i sama da su porodilišta prilično užurbana, pa ne čudi da osoblje može brzo da smiri nemirnu bebu sa flašicom. Ali dojenje od samog početka pomaže da se stimuliše tvoja ponuda mleka, plus beba se ne navikava na lakši način – na flašicu, u odnosu na tvoje grudi gde moraju da se potrude da bi sisali. Preuzmi inicijativu kada je u pitanju dojenje ako se odlučiš na taj korak od samog početka. Sarađuj sa osobljem bolnice, i objasni tvoje želje, sigurno će ti izaći u susret. Sve su to jako fine žene koje su videle hiljade porodilja kao što si ti, i koje jako dobro znaju da si uznemirena, da si pomalo nesnađena i da ti je potrebna pomoć. Veruj nam, imaju lepu reč za svaku situaciju, a to mnogo znači.

Razgovaraj sa sestrom za laktaciju. Traži pomoć, pitaj za savet. Pre nego što napustiš porodilište, možda ćeš moći da zakažeš da ti dođe sestra kući da vidi kako napreduješ i da ti uputi još neki koristan savet koji bi mogla vrlo lako da primeniš. Ona je tu i da pogleda kako hraniš svoju bebu, da proveri jesi li na dobrom putu, ali i da proveri dobija li tvoja beba dovoljno mleka. Ako ne vidiš laktacijsku sestru, pitaj glavnu sestru gde možeš da je pronađeš, raspitaj se kada je tu, i kada se možete videti. Nemoj da se bojiš da postaviš puno pitanja, ukrsti svoje znanje iz literature i sa interneta sa sestrom za laktaciju i slobodno pitaj sve što te zanima. Kako kažu – glupa pitanja ne postoje!

logo-footer
Pridružite se Supermama online zajednici! Čekaju vas saveti, trikovi, recepti i podrška na čarobnom putu odgajanja beba i dece. Tagujte nas da se zajedno divimo majčinstvu uz Supermamu!
Prijavite se na newsletter