fbpx
Besplatnu isporuku možete ostvariti za svaku kupovinu u iznosu preko 5,000rsd
Početna » Supermama magazin » Dojenje – baš, baš osnovno!

Dojenje – baš, baš osnovno!

Znamo zašto si tu! Sve te zanima, sve bi da znaš – kako da započneš, kako da se udobno smestiš i kako da budeš sigurna da dete dobija dovoljno hrane prilikom dojenja?

Mame koje čine da dojenje izgleda tako lako, one mame koje doje, koje si već viđala. Bez preskakanja sekunde u razgovoru ili zalogaja ručka, otvaraju dugme košulje i daju bebi da sisa, kao da su tako radile od prvog trenutka dojenja. Tako lako! Međutim, iako je dojenje potpuno prirodan proces, iako mama i beba izgledaju tako sinhronizovano, često dojenje uopšte ne dolazi tako lako ni prirodno u početku.

Ima mnogo toga da se nauči o dojenju. Dakle, što više znaš o tehnici (kako pozicionirati bebu), mehanici (kako da znaš da li beba dobija dovoljno mleka) i logistici (kada se obrok završava i kada je vreme za drugi), to ćeš se i ti osećati samouverenije i osnaženije.

Jednom kada prođeš prve dane dojenja i kada napraviš puno grešaka u pronalaženju najboljeg sistema za vas dvoje (ili troje), dojenje postaje jedna od najnagrađivanijih strana majčinstva. A dojenje nudi mnogo prednosti i tebi i tvojoj bebi – dajući oboma privilegiju u pogledu, pre svega, zdravlja, ali i povezivanja i bliskosti, i najvažnije ljubavi!

Saveti za dojenje

Nervozna si, a nisi ni počela? Ovi saveti ti mogu pomoći da dobiješ više samopouzdanja i osiguraš da ti i beba iskoristite iskustvo dojenja na najbolji mogući način.

Pre porođaja:

Saznaj sve o dojenju. Internet ili knjiga o dojenju ti može pomoći da naučiš ponešto, čak i pre nego što stigne beba i započneš sa dojenjem. Razmisli i o kratkom kursu dojenja – nude ih mnoge bolnice, savetnici ili sestre za laktaciju ili tvoja omiljena prodavnica za kupovinu bebi opreme – svi oni te mogu naučiti svemu, od toga kako da staviš bebu na grudi i da povećaš ponudu mleka do toga kako da otkloniš poteškoće, ali i da uključiš partnera u proces dojenja.

Treba vremena. Što više vremena ti i beba provodite zajedno u porodilištu, pre svega, to ćete se lakše organizovati za dojenje, jer na taj način možeš ispuniti bebino dojenje na zahtev. Možda je dobro da beba bude sa tobom u sobi u porodilištu, (spavanje sa tobom umesto u posebnoj sobi za novorođenčad), ako je moguće, ili bar deo dana, ali ne i noći (potrebna ti je noć da se oporaviš od porođaja). Ako vaša zajednička soba nije opcija ili odlučiš da budeš sama u posebnoj sobi, samo zatraži da ti donesu bebu kad god je spremna za obrok ili otprilike svaka dva – tri sata na dojenje.

 

Srećno!

logo-footer
Pridružite se Supermama online zajednici! Čekaju vas saveti, trikovi, recepti i podrška na čarobnom putu odgajanja beba i dece. Tagujte nas da se zajedno divimo majčinstvu uz Supermamu!
Prijavite se na newsletter