fbpx
Besplatnu isporuku možete ostvariti za svaku kupovinu u iznosu preko 5,000rsd
Početna » Supermama magazin » Dojenje – koliko dugo treba da traje podoj

Dojenje – koliko dugo treba da traje podoj

Iako si možda čula da kratko dojenje sprečava bol i pucanje bradavica, to obično ne dolazi od predugog dojenja, već od ne baš idealnog položaja. Znači, umesto da postavljaš vremenske intervale za svaki podoj, neka tvoja beba koristi svoje vreme sa dojkom – i očekuj da će dojenje u početku biti dugačko.

Podoj obično traje između 20 i 30 minuta. Ali imaj na umu, to je prosek. Tvojoj bebi bi možda trebalo više vremena ili možda ipak i manje, a treba joj sigurno više vremena u početku i tokom naleta rasta (o naletima rasta ćemo posebno pisati).

“Iscedi” jednu dojku u potpunosti. U idealnom slučaju, barem jedna dojka bi trebala da bude prazna pri svakom podoju. To je važnije nego da se beba hrani iz obe dojke, jer je to tzv. zadnje mleko – u stvari zrelo mleko kojim se beba hrani – bogatije mastima i kalorijama. Zato ne povlači utikač sama. Umesto toga, pričekaj kad ti se učini da je beba spremna da prestane sa jednom dojkom, a onda ponudi, ali ne forsiraj, drugu dojku. Ako beba iscrpi jednu dojku i ne želi više, počni sa drugom dojkom pri sledećem podoju. Ako ti ide mleko iz druge dojke, možeš da staviš pumpicu da se to mleko sačuva, to pretpostavljamo da već znaš.

Čekaj da beba signalizira da je gotova. Prekini sa dojenjem tako što ćes pustiti da beba sama pusti bradavicu. Ako beba to ne učini, znaćeš da prekineš podoj kada se sisanje i gutanje uspori. Često će se desiti da se beba uspava na kraju prve dojke, ili će se razbuditi kako bi sisala od druge ili će jednostavno prespavati do sledećeg obroka. Opet, istim sistemom, pritisni dojku blizu bebinih usta ili pažljivo stavi čist prst u ugao bebinih usana.

logo-footer
Pridružite se Supermama online zajednici! Čekaju vas saveti, trikovi, recepti i podrška na čarobnom putu odgajanja beba i dece. Tagujte nas da se zajedno divimo majčinstvu uz Supermamu!
Prijavite se na newsletter