fbpx
Besplatnu isporuku možete ostvariti za svaku kupovinu u iznosu preko 5,000rsd
Početna » Supermama magazin » Dojenje – koliko često dojiti

Dojenje – koliko često dojiti

Podoj bebe kada je gladna (na zahtev), a ne prema nekom rasporedu, je najbolje za uspeh dojenja. Ali, imaj na umu da se bebe obično ne rađaju gladne – apetit im se, uglavnom, povećava oko trećeg dana – velike su šanse da u početku neće biti baš velike potražnje. Što znači da ćeš u početku možda morati da pokreneš dojenje sama – čak i gurati – u početku.

Beba bi trebalo da ima najmanje 8 do 12 obroka svaka 24 sata, čak i ako potražnja još nije na tom nivou, prvih nekoliko nedelja. Kada to razložiš na manje delove, shvatićeš da ćeš verovatno dojiti svaka dva do tri sata, danju i noću, računajući od početka svakog podoja.

Međutim, obrasci dojenja se puno razlikuju od bebe do bebe, pa ćeš možda morati da dojiš malo više ili manje često. Sve zavisi i od bebe. Ako imaš gladnije ili nestrpljivije dete na rukama, možeš računati na malo više od sat vremena između podoja; Zadovoljnija beba mogla bi sisati i do tri i po do četiri sata. Ako imaš osećaj kao da stalno dojiš, ne brini, to je samo privremeno. Kako se tvoja ponuda mleka povećava, a tvoja beba postaje sve veća, pauze između podoja biće sve duže.

Nemoj se obazirati ili iznenaditi ako tvoje drugarice koji hrane formulama bebu ili nadopunjuju obrok sa mlečnom formulom kažu da njihove bebe jedu mnogo ređe. Majčino mleko je lakše za bebinu probavu u odnosu na formule, što omogućuje da se dojke brže prazne – i beba želi više da sisa i ranije.

logo-footer
Pridružite se Supermama online zajednici! Čekaju vas saveti, trikovi, recepti i podrška na čarobnom putu odgajanja beba i dece. Tagujte nas da se zajedno divimo majčinstvu uz Supermamu!
Prijavite se na newsletter