fbpx
Besplatnu isporuku možete ostvariti za svaku kupovinu u iznosu preko 5,000rsd
Početna » Supermama magazin » Dojenje – kad stignete kući

Dojenje – kad stignete kući

Jupi, došli ste kući! Sloboda!
E, a kad dođete kući, tu si sama sa bebom, i evo najvažnijih saveta koji će ti pomoći da istraješ u dojenju i da naučiš najvažnije osnove koje treba da imaš na umu.

Traži mir i tišinu. Dok dojenje ne postane praksa, moraćeš da se skoncentrišeš dok dojiš. Fokus! Stoga se ugnezdi na neko mirno i tiho mesto, bez imalo buke. Kako prođe malo vremena, kada se uhodaš sa dojenjem, onda možeš imati telefon u svojoj blizini, laptop, tablet, TV. Samo nemoj da zaboraviš, s vremena na vreme, da obratiš pažnju i na svoju bebu – to je dobro za oboje. Ali, naš savet je da pokušaš da izbegavaš gledanje televizije ili razgovor telefonom tokom prvih nekoliko nedelja. Dobar digitalni detox, zar ne?

Gledaj da ti bude udobno. Namesti se tako da bude udobno i tebi i bebi: na trosedu, u fotelji ili u krevetu, bilo u podignutom položaju ili ležeći. Ako sediš, jastuk preko krila pomaže u podizanju bebe na dobru visinu i sprečava da beba vrši pritisak na mesto reza (ako si imala carski rez). Nasloni i ruke na jastuk, jer pokušaj samostalnog podupiranja bebe rukama može uzrokovati grčeve i bolove u rukama. Seti se Ramba i njegovog držanja ruku u jednom položaju duže vremena. Nije prijatno nimalo.

Vodi računa da piješ puno tečnosti. Popij sok ili vodu – vodi računa da ih imaš uz sebe kako bi nadoknadila tečnost dok dojiš. Preporuka je da izbegavaš tople napitke u slučaju eventualnog prosipanja na sebe ili na bebu. I, ako je prošlo dosta vremena od tvog zadnjeg obroka, užinaj, gricni ponešto.

Vežba, vežba, vežba. Tvoja količina mleka je prilagođena potrebama tvoje bebe u tih prvih nekoliko dana života, a te potrebe su minimalne i obično se lako zadovoljavaju samo kolostrumom. Zato gledaj na te prve dane kao na dane kada je količina mleka jednostavno mala, ali i iskoristi priliku da usavršiš svoju tehniku dojenja dok se tvoja ponuda mlekom povećava. A biće ga, itekako, ne brini oko toga!

Promeni strane. Počni svako dojenje na dojci na kojoj beba nije sisala prošli put. Podsećamo, koristi bubamaru za dojku koja nije korišćena, mleko će curkati, a bubamara će sačuvati dragoceni kolostrum za sledeći obrok.

Samo nastavi u istom ritmu. Možda ćeš doći u iskušenje da rastegneš vreme između dojenja, ali pokušaj da održiš isti ritam: na proizvodnju mleka utiče učestalost, intenzitet i trajanje sisanja, posebno tokom tih prvih nekoliko nedelja. Smanjenje česte potražnje, rastezanje sesija dojenja ili predugo spavanje bebe između hranjenja, posebno tokom dana, može brzo da sabotira tvoju ponudu mleka.

Umiri ispucalu kožu. Malo organskog ulja sa vitaminom E za negu ispucalih bradavica ili iritacija može ti pomoći u nezi bradavica – i da nastaviš da dojiš. Preporučujemo i štitnike za bradavice koji su 100% prirodna, bezbedna prevencija za lečenje bolnih grudi, ragada i iritacija bradavica. Ima puno načina, samo ne odustaj!

Daj bebi vremena. Imaj na umu da je i beba novajlija za dojenje, i ona pokušava da se snađe u svemu tome, a i ti si (ako ti je ovo prva beba ili čak iako nije jer su sve bebe različite). Oboje imate puno toga da naučite pre nego što se sinhronizujete i pre nego što to počne da izgleda savršeno, čak iako si već uspešno dojila još jednu bebu pre.

logo-footer
Pridružite se Supermama online zajednici! Čekaju vas saveti, trikovi, recepti i podrška na čarobnom putu odgajanja beba i dece. Tagujte nas da se zajedno divimo majčinstvu uz Supermamu!
Prijavite se na newsletter